• Suomi
  • English

eSISu-projekti taltioi tietoturvallisesti suomalaisen geneettisen perimän yksityiskohdat perinnöllisten sairauksien tutkimista varten

Suomen Akatemia rahoitti projektin, jossa luvanvarainen ja tietosuojattu data siirretään suomalaisiin biopankkeihin. Tämä edistää merkittävästi perinnöllisten sairauksien tutkimista. Helsingin yliopiston Aarno Palotien ja Samuli Ripatin tutkimusryhmät Suomen molekyylilääketieteen instituutista (FIMM) ja tieteen tietotekniikan keskus CSC siirtävät datan takaisin Suomeen genomisekvenointikeskuksista St. Louisista, Missourista ja Bostonista.

eSISu-projekti (e-Infrastructure for Sequencing Initiative Suomi) taltioi tietoturvallisesti suomalaisen geneettisen perimän yksityiskohdat eli geenivariaatiot. Variaatioita analysoimalla saadaan selville uutta tietoa perinnöllisistä sairauksista. SISu-hankkeen (Sequencing Initiative Suomi) tavoite on kasata genomitieto muotoon, jossa se on parhaiten suomalaisten lääkäreiden ja tutkijoiden hyödynnettävissä. Tähän mennessä on selvitetty jo tuhansien suomalaisten koko genomi ja lähes 30 000 suomalaisen genomin proteiineja koodaavat osat. Lue artikkeli täältä.