• Suomi
  • English

SISu-datalähteet

Suomalaisten näytekokoelmat ovat merkittäviä tutkittaessa sairauksien perinnöllisiä syitä. SISu-projektin ansiosta tiedot suomalaisten geneettisestä vaihtelusta on koottu yhteen tietokantaan. Sisuproject.fi -sivustolta löytyvä avoin tieto geeniperimästä on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen.

Pitkän tähtäimen tavoitteena on luoda mittava tietovaranto, joka sisältää genomitiedon lisäksi anonyymiä tietoa osallistujien terveystiedoista. Hyödyntämällä tätä tietoa lääkärit voivat saada tarkempaa tietoa potilaan sairastumisriskeistä vertaamalla hänen genomi- ja terveystietojaan SISu-tietovarantoon perustuvaan tietoon.

SISu (Sequencing Initiative Suomi) on tietokanta suomalaisten perimästä. Tutkijoiden ja lääkäreiden vapaasti käytettävissä on nyt ensimmäinen versio, joka sisältää tiedon 3325 suomalaisen geenimerkeistä (www.sisuproject.fi). Jo 9000 suomalaisen perimä on luettu läpi ja kymmenientuhansien perimät luetaan lähivuosina. Tietokantaan viedään 30 000 suomalaisen geenitiedot ja 30 miljoonaa geenimerkkiä. Laajempi tietokanta palvelee paremmin potilaita ja heitä hoitavia lääkäreitä sekä tutkijoita, jotka tutkivat sairauksien alttiustekijöitä ja etsivät uusia hoitokeinoja. Lisäksi suomalainen geenitieto säilyy Suomessa.

eSISu-projekti (e-Infrastructure for Sequencing Initiative Suomi) taltioi tietoturvallisesti suomalaisen geneettisen perimän yksityiskohdat eli geenivariaatiot. Variaatioita analysoimalla saadaan selville uutta tietoa perinnöllisistä sairauksista. Lue artikkeli projektista täältä.

Kaikki ELIXIR Euroopan tarjoamat datakokoelmat:

https://www.elixir-europe.org/services/database