• Suomi
  • English

CSC johtaa arkaluontoisen datan pohjoismaista projektia

NeIC (Nordic e-Infrastructure Collaboration) nimitti Antti Pursulan CSC:stä johtamaan pohjoismaista Tryggve-projektia, jonka tavoitteena on kehittää turvallinen ja helppokäyttöinen e-infrastruktuuri arkaluontoiselle biolääketieteelliselle datalle. Esimerkkejä tällaisesta datasta ovat mm. ihmisten genomien tutkimuksesta ja lääketieteellisestä kuvantamisesta syntynyt data sekä biopankkien sisältämä informaatio.

Tryggve-projekti on yhteistyöhanke NeIC:n ja ELIXIR-osakeskusten (European life science infrastructure for biological information) välillä Norjassa ja Ruotsissa, Suomessa ja Tanskassa. Projekti tekee yhteistyötä myös muun muassa pohjoismaisten biopankkien kanssa.

– Pohjoismaat ovat johtavia maita arkaluontoisen datan käsittelyssä. Monia hyviä palveluita on pilotoitu ja kehitetty näissä maissa. Tryggve-projekti haluaa hyödyntää tätä osaamista, ja kehittää yhteisen e-infrastuktuurin arkaluotoisen biologisen datan käsittelylle. Tämä alusta tullaan kehittämään yhteistyössä kansallisten e-infrastuktuurien kanssa, kertoo Tryggve-projektin johtaja Pursula.

Tärkeä osa projektia on digitalisoida arkaluontoisen datan jakamisprosessi tutkijoiden välillä. On erittäin tärkeää, että sensitiivinen data pidetään turvattuna, ja kukin tutkija pääsee käsiksi vain siihen dataan, joilla heillä on oikeus – eikä mihinkään muuhun.

– Tämä digitaalinen prosessi korvaa tähän asti manuaalisen prosessin lupien kysyntään ja jakamiseen, Pursula selventää.

Tryggve on kolmivuotinen projekti, joka alkoi helmikuussa 2014.

http://neic.norforsk.org

Antti Pursulan haastattelu