• Suomi
  • English

Suomi liittyi ELIXIR-infrastruktuuriin

Suomi on allekirjoittanut konsortiosopimuksen, jolla perustetaan Eurooppaan luonnontieteiden tutkimusinfrastruktuuri biologiselle tiedolle (ELIXIR). Suomi on yhdestoista maa, joka on allekirjoittanut sopimuksen. Suomea ennen sopimuksen on allekirjoittaneet Euroopan molekyylibiologian laboratorio EMBL, Alankomaat, Israel, Norja, Portugali, Ruotsi, Sveitsi, Tsekki, Viro ja Yhdistynyt kuningaskunta.

ELIXIR on Euroopan kattava hajautettu bioinformatiikan tutkimusinfrastruktuuri, jonka tarkoituksena on kerätä, ylläpitää, säilyttää ja integroida biologisen ja lääketieteellisen tutkimuksen tuottamaa aineistoa ja tarvitsemaa tietoa, joka liittyy mm. molekyylibiologisiin tai lääkeaineiden rakenteisiin ja toimintaan.

ELIXIR mahdollistaa tietojen soveltamisen esimerkiksi sairaanhoitoon tai ruuan tuotantoon antamalla ne vapaasti tutkimuksen, viranomaisten ja yritysten jatkojalostettavaksi. Biologinen molekyylitason tutkimustieto ja sen hyödyntämiseen suunnitellut tietotekniset palvelut ovat keskeisessä asemassa, kun ratkaistaan Euroopan tulevaisuuden haasteita, kuten väestön ikääntymistä sekä ravinnon ja energian ympäristöystävällistä ja kestävää tuotantoa.

Hankkeeseen on sitoutunut 11 valtiota ja Euroopan molekyylibiologian laboratorio EMBL. Lisäksi mukana on tarkkailijastatuksella olevia maita. ELIXIR:n päämaja sijaitsee EMBL-EBI:n kampuksella Cambridgessä.

ELIXIR Suomi on erikoistunut kehittämään, hallinnoimaan ja tarjoamaan pilvipalveluresursseja datan suurkäyttöä (big data) varten biotieteellisille organisaatioille, biopankeille ja translationaaliselle eli niveltävälle lääketieteen tutkimukselle. Osallistumista koordinoi Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnoima CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy konsortiossa Suomen molekyylilääketieteen instituutin (FIMM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa (THL). Yhteistyökumppanina on myös Biokeskus Suomi.

Tämän tutkimusinfrastruktuurin kautta mahdollistetaan tutkijoiden keskitetty pääsy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Suomen molekyylilääketieteen instituutin ja sairaanhoitopiirien suomalaisen väestön geenidatan palveluihin. CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy huolehtii tietoteknisestä toiminnasta: CSC tarjoaa tehokkaita laskentaresursseja ja datapalveluja ja data siirtyy nopeasti CSC:n ylläpitämän Funet-verkon kautta.

Pääsyn dataresursseihin mahdollistaa eurooppalaisten biolääketieteen infrastruktuurien suomalainen konsortio, Biomedinfra. Biomedinfrassa BBMRI (Biobanking and Biomolecular Resources Research Infrastructure) kokoaa arvokkaat näytekokoelmat tutkijoiden käyttöön. EATRIS (European Advanced Translational Research Infrastructure in Medicine) vie biolääketieteen tuloksia kohti kliinisiä sovelluksia ja ELIXIR (European Life Science Infrastructure for Biological Information) järkeistää biotieteiden datan tallentamisen ja jakelun. Biomedinfra rakentaa kokonaisuuden biopankeista saadun geenitiedon analysoimiseksi ja hyödyntämiseksi. Toimintaan kuuluu IT-ratkaisujen kehittäminen osaksi eurooppalaista verkostoa.

CSC on avannut Suomen ELIXIRin kansallisen keskuksen verkkosivut, joissa kerrotaan tarkemmin suomalaisten osuudesta ELIXIR-hankkeessa.

https://www.elixir-finland.org

 

Suomen ELIXIR on myös osallistunut hankkeen pilotti-projekteihin

http://www.elixir-europe.org/services/pilot-projects

 

Suomen jäsenyys ELIXIR-hankkeessa on osa Suomen Akatemian tutkimuksen infrastruktuurien FIRI-tiekarttaa.

http://www.aka.fi/Tiedostot/Tiekartta/Tutkimusinfrastruktuurien_strategia_ja_tiekartta_2014_20.pdf

 

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote

http://www.minedu.fi/OPM/Verkkouutiset/2014/09/ELIXIR.html?lang=fi